oud Dinxperlo

Een gevleugelde kreet luidt: “In Dinxperlo is alles anders”. Nee, in Dinxperlo was ooit alles anders! Maar gelukkig is de periode 1900-1960 vastgelegd in honderden prentbriefkaarten. In die periode werden er foto’s gemaakt van alle plekken in het dorp. En dat was zeker aan het begin van de eeuw een hele happening. Alle kinderen en menig volwassene haastten zich om te worden vereeuwigd. En de fotograaf (nog met zo’n ouderwetse camera onder een doek) vond dat prima. Want meestal stond ieder vereeuwigd persoon garant voor extra kaartenverkoop. Dat gold zeker ook voor de militairen die tijdens de mobilisatie uit alle windstreken van Nederland en Duitsland naar Dinxperlo kwamen. Alle afgebeelde militairen kochten natuurlijk een of meerdere fotokaarten om die naar het thuisfront en andere bekenden te sturen. In 1914-1918 zijn er meer dan 100 fotokaarten gemaakt van de militairen. De mobilisatie is daarom voor ons verzamelaars en liefhebbers een geweldig geschenk geweest.

Geniet daarom van de prachtige fotokaarten die een beeld schetsen van de gebroederlijke opstellingen van de Duitse en Nederlandse militairen.

Verwonder u vervolgens over de mensenmassa’s uit Duitsland die in de jaren’20  van heinde en verre  op de Dinxperlose grenshandel afkwamen.

En besef dat in de eerste helft van de 20e eeuw bijna niemand een auto had en veel mensen in hun hele leven niet verder kwamen dan Doetinchem of Bocholt. Maar waar Dinxperlo nu al ruim 70 jaar afhankelijk is van (buurt)bus of eigen transport, daar hadden de Dinxperloërs al in 1904 de beschikking over een spoorwegverbinding. Prachtige kaarten van het station met in hun nabijheid Hotel Boland (nu Old Dutch) getuigen van de spoorlijn Dinxperlo-Varsseveld.

Dinxperlo had nog maar weinig inwoners en iedereen kende elkaar. Maar of dat zo veel veranderd is?

Het dorp was nog klein en overzichtelijk. Van de meeste straten, die toen al bestonden, zijn wel ansichtkaarten gemaakt. Kijk maar of de straat waarin u woont ook is vastgelegd in de periode 1900-1960.

Na 1960 worden ansichtkaarten minder interessant. De oplages worden dan zo hoog, dat het voor de winkeliers alleen lonend is om algemene thema’s als de kerken en het gemeentehuis op de kaarten af te beelden. Of nog erger: foto’s die elders zijn genomen en waar desondanks “groeten uit Dinxperlo” staat gedrukt. Maar laten we daarover niet treuren en gewoon genieten van de Dinxperlose post van vroeger!

Heeft u zelf nog foto’s, ansichtkaarten of mooie artikelen over Dinxperlo die u op deze site niet tegenkomt? Wij houden ons aanbevolen voor goede scans! (of nog beter: wij zouden de originele kaarten graag van u overnemen tegen betaling)

Abonneren?

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van de laatst geplaatste ansichten. Plaatst 'Post van Vroeger' een nieuwe ansicht op de website, dan ontvangt u een bericht per e-mail.