oudste ansichtkaart: 14 September 1882 verzonden uit Den Haag (160325)

oudste ansichtkaart

oudste ansichtkaart : 14 September 1882 verzonden uit Den Haag (160325).
‘Bloei in zaken, vreugd in ’t leven, Zal dit jaar U ruimschoots geven.’

Dit is de oudste Nederlandse prentbriefkaart in ons bezit.

14 September is wat vroeg voor een nieuwjaarswens. Maar het was in 1882 zo bijzonder een dergelijke prentbriefkaart te ontvangen, dat de ontvanger daar niet om gemaald zal hebben. De kaart is netjes opgeborgen en vele generaties later nog steeds in prima staat.

Post van vroeger heeft tientallen “voorlopers”. Dit zijn de vroegste prentbriefkaarten. Deze prachtige lithografische (“steendruk”) ansichtkaarten zijn ruwweg verkocht in de periode 1882-1895.

Briefkaarten bestaan in Nederland vanaf 1 Januari 1871. Die briefkaarten,waren normaal gesproken niet geïllustreerd. Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij de briefkaarten wel werden geïllustreerd. Onder kaartenkenners wordt gediscussieerd of die briefkaarten als vroegste prentbriefkaarten moeten worden beschouwd.

Vanaf 1 April 1892 mochten, naast de officiele ‘Posterijen’, particuliere drukkers geïllustreerde briefkaarten uitgeven. Dat moment wordt beschouwd als de officiële geboorte van de Nederlandse prentbriefkaart. De afgebeelde kaart is dus 10 jaar voor de ‘geboorte’ verzonden. Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Nederlandse prentbriefkaart kunt u contact opnemen.

Als u zelf dergelijk kaarten bezit, zijn wij uiteraard geïnteresseerd.

oudste ansichtkaart

oudste ansichtkaart

oudste ansichtkaart

Geef een reactie

Abonneren?

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van de laatst geplaatste ansichten. Plaatst 'Post van Vroeger' een nieuwe ansicht op de website, dan ontvangt u een bericht per e-mail.