Van de unieke grens van Dinxperlo/ Suderwick zijn vanaf 1900 veel ansichtkaarten gemaakt. Vaak poseerden de grenswachten uit beide landen (samen met de plaatselijke jeugd).
Tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918) werd de grens (incl. de Heelweg en Anholtseweg) voorzien van een prikkeldraadversperring. Er werden veel grenswachten en militairen uit heel Nederland en Duitsland gemobiliseerd. Nederland was en bleef neutraal en de gemobiliseerden lieten zich graag “brĂ¼derlich zusammen” vastleggen door de fotograaf. De fotograaf op zijn beurt was verzekerd van omzet. Alle afgebeelde personen kochten wel een aantal kaarten. Voor ansichtkaartenverzamelaars van Dinxperlo is deze periode een groot geschenk. De fotokaarten zijn vaak van hoge kwaliteit en tonen unieke plaatjes van Dinxperlo.
Rond 1920 was er een korte, maar hevige periode van grenshandel. Ook toen zijn er veel fotokaarten gemaakt die de grenshandel en de bijbehorende mensenmassa (Duitsers die van heinde en verre naar Dinxperlo kwamen) vastlegden.
In 1940 werd er opnieuw een draadversperring neergezet. Van deze korte mobilisatietijd (1939/ begin 1940) zijn veel minder kaarten gemaakt. En na de inval van de nazi’s had men zeker ook geen behoefte aan deze “brĂ¼derliche” foto’s.
Na de oorlog werd Suderwick een periode ingelijfd bij Nederland. De grens lag toen een stuk verder. Daarvan zijn weer veel kaarten gemaakt.

Categorieen

Abonneren?

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van de laatst geplaatste ansichten. Plaatst 'Post van Vroeger' een nieuwe ansicht op de website, dan ontvangt u een bericht per e-mail.