NSB Dinxperlo: nationaal tehuis ‘Dinxperlo’ op de Goudsberg te Lunteren

NSB Dinxperlo

Een vergeten stukje geschiedenis.

Deze foto is van nationaal tehuis “Dinxperlo” op de Goudsberg te Lunteren. Hier wilde men bijeenkomsten houden naar voorbeeld van de Reichsparteitagsgelände van de NSDAP in Neurenberg. Het pand is niet bewaard gebleven. Alleen de ‘muur van Mussert’ staat er nog.

In de brochure van 1941 is te lezen:
“Het prachtig gelegen gebouwtje “Dinxperlo” aan de Stichting “Nationaal Tehuis”, geschonken door de groep “Dinxperlo”.

Deze prentbriefkaart is in 1941 vanuit Lunteren naar Bussum verzonden.

Het blijkt dat het geraamte van dit pand eerder dienst deed als clubgebouw van NSB te Dinxperlo. het stond aan de Molenstraat achter het voormalige gymlokaal. Op de plek van het huidige Alfred Moserhof. Het clubgebouw was “geheel belangeloos gebouwd” door de leden van de plaatselijk NSB groep. Het pand werd officieel geopend door Anton Mussert op 8 december 1934, waarna hij een rede hield in het feestgebouw en bij Hotel Jansen. Op Delpher.nl is een uitgebreid krantenartikel uit de Graafschapbode met foto’s te vinden. Tevens zijn er diverse reactie’s te vinden op Facebook in de community Dinxpedia. In 1938 werd het gebouw al weer afgebroken en dus opnieuw opgebouwd in Lunteren.

 

NSB Goudsberg Lunteren

NSB Goudsberg Lunteren

 

Na de oorlog werd het pand gebruikt als padvinderskamphuis.

Padvinderskamp de Goudsberg, Lunteren Hessenhuis

Padvinderskamp de Goudsberg, Lunteren Hessenhuis Deze kaart is in 1949 verzonden.

 

 

Geef een reactie

Abonneren?

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van de laatst geplaatste ansichten. Plaatst 'Post van Vroeger' een nieuwe ansicht op de website, dan ontvangt u een bericht per e-mail.