oud Dinxperlo Grensstraat rond 1900 met Maurits Prins

Het huis links werd bewoond door de Joodse ondernemer Maurits Prins en zijn gezin. Op deze kaart staan Maurits Philip Prins en zijn vrouw voor hun pand.
Maurits P. Prins (geboren in Arnhem, 1840) zette rond 1875 een dependence op van “de Deventer Tapijtfabriek Maurits Prins” in Dinxperlo en Suderwick. De hoofdvestiging in Deventer was in 1853 opgericht door zijn vader.

In 1882 kwam Maurits Philip Prins naar Dinxperlo, samen met Johan Rijks. Dat was de voorman van de fabriek in Deventer. Bijzonder was dat hij voor het gehele personeel een ziektekostenverzeking verzorgde.

De familie Prins heeft veel betekend voor Dinxperlo. Maurits’ zonen, Benjamin en Philp, hebben een grote rol gespeeld bij de aanleg van de spoorlijn Dinxperlo-Varsseveld (1904) en in 1907 bij de telefoonverbinding.
Achter de Pastorie (waar nu -in 2013- de familie Colenbrander woont) was een modern, verwarmd zwembad.
De zoon van Philip (dus kleinzonen van de afgebeelde Maurits Prins) werd “lange Mau” genoemd. Zijn neef (zoon van Benjamin) werd “kleine Mau” genoemd.
Lange Mau woonde in de villa de Pol (waar nu de Rabobank staat). Kleine Mau woonde in villa “op Honk” aan de Hogestraat.
Van deze panden zijn ook ansichten te vinden op deze site.
In 1941 werd de fabriek onteigend en verkocht aan de “N.V. Veneta”uit Hilversum. In october 1942 werd de familie Prins door de bezetter afgevoerd en vermoord.

Na het huis van de fam. Prins ziet u het Stoffelshuis (waarnaar de Stoffelstraat, tegenwoordig Hovenstraat, is vernoemd). Daarna het bakkerij Kemink. Tenslotte het pand waar nu tandtechnicus Cruden woont en werkt.
Rechts de winkel van Fuldauer.

Geef een reactie

Abonneren?

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van de laatst geplaatste ansichten. Plaatst 'Post van Vroeger' een nieuwe ansicht op de website, dan ontvangt u een bericht per e-mail.